V súvislosti s bížiacimi sa sviatkami zmenili režim prevádzky cintorínov

28.10.2008 Prešov

Prešov 28. októbra (TASR) – Počas nadchádzajúcich sviatkov Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých očakávajú na Hlavnom mestskom cintoríne v Prešove návštevnosť takmer 10.000 ľudí denne.
Uviedla to dnes pre TASR riaditeľka Technických služieb mesta Prešov Andrea Marcinková. S blížiacimi sa dňami, kedy si pozostalí prídu uctiť pamiatku svojich zosnulých, správca operatívne zmenil režim prevádzky na jednotlivých cintorínoch a rozšíril ponuku poskytovaných služieb.
"Už od pondelka 20. októbra sú areály všetkých cintorínov v meste otvorené v čase od 7. do 21. hodiny, aby mali občania možnosť upraviť hrobové miesta podľa svojich predstáv. Od dnešného dňa až do 7. novembra sme upravili aj režim Kancelárie pohrebnej služby na Krátkej ulici. Tá bude počas pracovných dní otvorená od 7. do 18. hodiny a cez víkend budú jej pracovníci k dispozícii od 9.00 do 17.00, " spresnila Marcinková. Občania tak budú môcť aj počas sviatočných dní získať informácie o voľných hrobových miestach, platnosti súčasných nájomných zmlúv, ale i bežné informácie o mieste posledného odpočinku ich príbuzných či priateľov. Podľa Marcinkovej sa často stáva, že vo večerných hodinách nevedia niektorí ľudia nájsť hroby, kde by chceli zapáliť sviečku. Pracovníci kancelárie im na základe evidencie dokážu presne určiť sektor i hrobové miesto.
Vzhľadom na to, že pred samotnými sviatkami prichádzajú občania upravovať hroby, zabezpečili TSmP rozmiestnenie niekoľkých veľkokapacitných kontajnerov a približne 50 menších 1100-litrových nádob na odpadky.
Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky budú v okolí hlavného cintorína počas sviatkov osadené prenosné dopravné značky. Tie majú zabezpečiť reguláciu dopravy a usmerňovať zvýšený nápor na parkovacie miesta, a to na uliciach Dilongova, Moyzesova a Sládkovičova. Spomínané zmeny v doprave budú platné od 30. októbra ráno do 20. hodiny 2. novembra. Mestská polícia už v týchto dňoch zvýšila počet hliadok na samotných cintorínoch a v ich okolí, aby zabránila prípadným krádežiam alebo prejavom vandalizmu.
Technické služby mesta Prešov spravujú na území mesta cintoríny s celkovou rozlohou takmer 25 hektárov. Na hlavných cintorínoch v centre a v mestských častiach Solivar a Nižná Šebastová sa nachádza k dnešnému dňu 20.293 hrobových miest. Mesto eviduje na svojich cintorínoch len niečo vyše 600 voľných hrobových miest, a preto sa bude musieť v najbližšom období zaoberať vytvorením nového cintorína prípadne rozšírením tých súčasných.

Marcinková: "My sme už od 20.októbra zabezpečili otvorenie cintorínov od 7. do 21.hodiny až do 9.novembra denno-denne aj počas sviatkov aj počas pracovných dní. Samozrejme budeme mať sprístupnenú aj kanceláriu v Dome smútku na hlavnom cintoríne, kde bude pracovník, ktorý bude poskytovať rôzne informácie pre návštevníkov cintorína a to v čase do 18. hodiny v pracovné dni a do 17. hodiny počas víkendu, teda aj počas týchto dvoch dní, kde bude najväčší nápor návštevníkov. "
 

Vyberte región